Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
25 Haziran 2024

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?


Kaşıntı, çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilen yaygın bir rahatsızlık olup, kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Sedef hastalığı, egzama, alerji, gebelik, bazı ilaçların yan etkileri, böcek sokmaları, bağırsak parazitleri, sistemik hastalıklar, hormonal bozukluklar, bağışıklık sisteminde yaşanan anormallikler, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Vücudun tek bir bölgesinde meydana gelebileceği gibi, tüm vücudu da etkisi altına alabilir. Kaşıntı hafiften şiddetliye kadar uzanan farklı boyutlarda görülebilir. Kaşıntı ile birlikte ciltte kızarıklık, sivilce, leke, kabarıklık, pullanma ve çatlama gibi şikâyetler de görülür. Bazı kaşıntı türleri deriye ciddi anlamda zarar verebilir ve enfeksiyon riski oluşturabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için tıbbi tedaviye destek olarak alternatif yöntemlere de başvurulabilir.


Aynısefa Bitkisi:

Aynısefa bitkisi, kaşıntıyı hafifletmek için uzun yıllardır kullanılan bitkilerden biridir. Ülkemizde birçok yerde yetişen bu bitki, iltihabı gidermek ve tahriş olan bölgeyi yatıştırmak için yaygın bir şekilde kullanılır. Aynısefa bitkisi, vücut yüzeyinde ilaç şeklinde kullanıldığında antibakteriyel ve antiviral etkisinden yararlanılabilir. Arı sokması ve morluk gibi rahatsızlıklara karşı da etkilidir. Bitkinin etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

Papatya:

Papatya, kaşıntı için çay şeklinde kullanılabilir. Kaşıntı meydana gelen bölgeye papatya çayı sürüldüğünde döküntü ve kaşıntıya karşı faydalı olur. Cilt yüzeyinden uygulandığında iltihabı ve tahrişi azaltıcı etki yaratır. Ayrıca bitkinin antibakteriyel özelliği, kaşıntı nedeniyle oluşan enfeksiyonun hafiflemesini sağlar. Papatya çayı, bölgeyi uyuşturarak rahatlatıcı etki yaratır.

Çay Ağacı Yağı:

Egzama, mantar ve kuru ciltlerde ortaya çıkan sıkıntılar için yaygın bir şekilde kullanılan bitkiler arasında yer alır. Kuru ciltlerde nemlendirici özellik sağlar. Aynı zamanda cildi temizleyici etkisi ile enfeksiyon riskini azaltır. Banyo suyuna 8-10 damla eklenerek kullanıldığında kaşıntı ve tahrişe karşı iyi gelir. Çok güçlü bir yağ olduğundan mutlaka seyreltilerek kullanılmalıdır.

Taze Fesleğen:

Taze fesleğen yaprakları cilde uygulandığında böcek ısırığı, iltihap ve daha başka nedenlerden dolayı oluşan kaşıntıya karşı iyi gelir. Bitkinin antiseptik ve antibakteriyel özelliği bulunur. Egzama gibi kaşıntıya yol açabilecek birçok hastalık için kullanılabilir. Kaşıntı haricinde ağrı kesici etkisi de vardır.

Limon:

Limon, antiseptik, anestetik, anti-tahriş ve anti-enflamatuvar özelliklere sahip bir bitkidir. Bu özelliklerinden dolayı limon, kaşıntıya karşı kullanıldığında oldukça etkili sonuçlar alınabilir. Limonun suyu sıkılarak bir pamuk yardımı ile kaşıntılı bölgelere sürülür. İşlemin etkili olması için özellikle gece yatarken uygulanması daha doğru olur. Ayrıca limon suyu vücuda sürüldükten sonra güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Karbonat:

Karbonat, kaşıntı ve döküntü oluşan cilt için kullanılabilir. Kaşıntılı bölgeye direkt dökülerek kullanılabileceği gibi banyo suyuna karıştırılarak da kullanılabilir.

Elma Sirkesi:

Elma sirkesi, doğrudan cilde uygulamaktansa banyo suyuna katılarak ya da bir parça pamuk yardımı ile cilde sürülerek kullanılmalıdır. Bir süre beklendikten sonra banyo yapılarak ciltten arındırılmalıdır.

Yulaf Ezmesi:

Yulaf ezmesi, kaşıntıya karşı oldukça etkilidir. Yulaf ezmesinin yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Banyo küveti ılık su ile doldurularak içine yeteri kadar yulaf ezmesi eklenir. Hazırlanan suyun içinde yarım saat kadar beklenerek kaşıntıya çözüm getirilebilir.

Kekik:

Kekiğin içinde barındırdığı timol adlı bileşen, kaşıntıya karşı iyi gelir. Yemeklerde kullanılabileceği gibi çay şeklinde de tüketilerek kaşıntıya çözüm getirilebilir.

Nane Yağı:

Özellikle stres ve uyuzun yol açtığı kaşıntıya karşı nane yağı kullanılabilir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Nane yağı banyo suyuna eklenerek kullanılabilir.

Soğuk Su:

Ciltte meydana gelen kaşıntılar için soğuk su kullanılabilecek en basit çözümlerden biridir. Soğuk su, gözlerde meydana gelen kaşıntı için oldukça etkilidir. Kaşıntıyı hafiflettiği gibi kaşıntı nedeniyle oluşan acıya karşı da iyi gelir. Vücut kaşıntısı için soğuk su ile duş alınabilir.

Karanfil ve Ardıç Karpuzu:

Karanfil ve ardıç, kaşıntı için kullanılabilir. Uygun bir tavada bir miktar tereyağı eritilir. Farklı bir yerde ise balmumu eritilir. Her iki malzeme birbiri ile iyice karıştırılır. Ardından içine karanfil ve ardıç meyvesi eklenerek homojen bir şekilde tekrar karıştırılır ve kaşıntı meydana gelen bölgeye uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni