Ciltte Kızarıklık Kaşıntı ve Kabarma Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Ciltte Kızarıklık Kaşıntı ve Kabarma Belirtileri ve Tedavisi

Ciltte Kızarıklık, Kaşıntı ve Kabartı

Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabartı, tıbbi adıyla pruritus, çok yaygın bir dermatolojik sorundur. Bu belirtiler birçok hastalığın habercisi olabilir ve bazen ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Bu nedenle, bu semptomları yaşayan bireylerin mutlaka bir doktora başvurması ve gerekli incelemeleri yaptırması önemlidir.

Kaşıntının Nedenleri

Kaşıntı, aşağıdaki dermatolojik hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir:

  • Suçiçeği
  • Egzama
  • Bitlenme
  • İsilik
  • Böcek sokmaları
  • Mantar enfeksiyonları
  • Ürtiker
  • Uyuz
  • Dermatitis herpetiformis
Kaşıntı, kişiyi oldukça rahatsız ederek gerginliğe, uykusuzluğa ve depresyona yol açabilir. Kaşıntının olduğu bölgede kaşıma sonucunda kızarıklık ve kabartılar oluşabilir ve diğer belirtiler de görülebilir. Kaşıntının tedavisi, altında yatan nedenlere bağlıdır. Altta yatan neden belirlenip tedavi edilirken, kaşıntıyı hafifletmek ve geçirmek için ek tedaviler uygulanabilir. Genellikle, bu rahatsızlık tedavi edildiğinde kaşıntı kendiliğinden geçer.

İç Hastalıklarına Bağlı Kaşıntılar

İç hastalıklarına bağlı kaşıntılarda tanı koyabilmek için çeşitli kan, idrar ve dışkı tetkikleri yapmak gerekebilir. Bu bulgulara göre uzman hekimlerle çalışmak ve tanı yöntemlerini kullanmak önemlidir. Örneğin, karaciğer hastalıklarında kaşıntı önemli bir belirtidir. Hepatit (mikrobik sarılık), siroz ve safra yollarının tıkanmasında kaşıntı genellikle cildin sararmasıyla birlikte görülür.

Ciltte Kızarıklık, Kaşıntı ve Kabartı Belirtileri

Kaşıntılı hastalarda belirtiler genellikle akşama doğru şiddetlenir. Uykunun ilerleyen saatlerinde de kaşıntı artarak rahatsızlık verir. Çok banyo yapmak, cildin nemsiz kalmasına ve kurumasına neden olarak kaşıntıyı artırabilir. Hamilelikte karın, göğüs ve kollarda kaşıntılar olabilir ve bu durum hamile kadınlar için büyük bir sorun teşkil edebilir. Hamilelikte ayrıca, egzamaya benzeyen kaşıntılara sebep olan cilt sorunlarını tetikleyebilir. Bu kaşıntılar doğum sonrası son bulur.

İlaçlara Bağlı Kaşıntılar

Pelisin, ağrı kesiciler, mantar ilaçları, antibiyotikler ve aspirin gibi ilaçlar da döküntü ve kaşıntıya neden olabilir. İlaçlar, vücuttaki bazı kimyasal maddelere karşı birkaç saat içinde alerjik tepki gösterebilir. Bu durumda en iyi çözüm, bir hekime başvurarak kullanılan ilaçlarda değişiklik yapılmasını sağlamaktır.

Deterjan ve Giysilerin Etkisi

Uygun olmayan deterjanlar, bebeklerin cildinde kızarıklık, kırmızı benekler ve kaşıntıya neden olabilir. Yıkanan giysiler, bebeklerin cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonlarına sebep olabilir.

Yaz Aylarında Kaşıntı

Yazın sıcak havalarda görülen vajinal mantar enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biri nemdir. Islak mayo ile oturmak, mantar oluşumuna sebebiyet vererek kaşınmaya bağlı tahrişler ve yaralar meydana getirir. Kaşınmaya bağlı ödemler ve kızarıklıklar da oluşabilir. Ayrıca, bu kaşıntıların dermatolojik bir nedenle olmadığını düşünüyorsanız, iç hastalıkları için bazı kan tahlilleri yapılmalıdır. Alerjik bünyeli kişiler, alerji testlerini de yaptırmalıdır. Bu tetkiklerden sonra bir neden bulunmuyorsa, bir psikiyatri uzmanına başvurup durumu değerlendirmek gereklidir. Acılı, çok baharatlı ve ekşili yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tekgül

23 Mayıs 2024 Perşembe

Cildimde kaşıntı başladı ve bu zamanla kızarıp kabarmaya gibi durumları da beraberin de getirdi. Her hangi bir şeye karşı alerjim olmamasına rağmen bu durumun ortaya çıkma sebebi nedir acaba her hangi bir hastalığın habercisi olabilir mi ne yapmam gerekiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Tulü

Merhaba kabarıklık deride dökülme ve şişlik gibi durumlar bazen egzama ya da sedef hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Son derece yaygın olan bu gibi durumlar kabarma ve kızarıklık ile başlasa bile bu durumlar geçici olarak vücudun vermiş olduğu bir tepki de olabilir.

2. Cevap
cevap

Ataergin

Bende de oldu gittim tum tahliller temuz cikti karacugere kadar baktilar bisey cikmadi. psikolojik dediler ve bir ay kasinti hapi kullanmami soylediler. Kullandim gecti bir dahada tekrar etmedi. o zaman sacma gelmisti ama galiba gercektende psikolojikti.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kolda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Kolda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bileklerde Kaşıntı Neden Olur?

Bileklerde Kaşıntı Neden Olur?