Burun Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Burun Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun kaşıntısı, birçok faktörden kaynaklanabilir ve oldukça rahatsız edici olabilir. Eğer kronik burun kaşıntısı ve akıntısı sorunu yaşıyorsanız ve bununla birlikte burun tıkanıklığı, hapşırma, göz yaşarması gibi belirtiler de görülüyorsa, muhtemelen alerjik rinit ile karşı karşıyasınız demektir. Ev tozu akarı, bu alerjiye neden olan maddelerden biridir. Her evde bulunan bu küçük maddeler yatak odalarında, yataklarda, yastık ve halılarda tozların içinde yaşar. Çoğunlukla zararsız olsalar da bazı kişilerin ev tozu akarına alerjisi bulunmaktadır.

Alerjik Reaksiyonlar ve Burun Kaşıntısı

Kedi, köpek, hamster, at gibi hayvanların salyasına ve idrarına temas etmek veya maruz kalmak da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Polene olan alerjiden kaynaklanan bahar nezlesi de özellikle ilkbahar ve yaz aylarının başlangıcında burun kaşıntısına neden olur. Eğer bir besine karşı hassasiyet bulunuyorsa, bu ürünleri tüketmek bağışıklık sisteminin fazla oranda histamin üretmesine yol açar. Bu da burun ve cilt kaşıntısı, deri döküntüsü gibi belirtilere neden olabilir. Bazı yiyecekler yüksek oranda histamin bulundurduklarından dolayı diğerlerinden daha çok burun kaşıntısına neden olabilir. Bu yiyecekler arasında şunlar yer alır:
  • Soya sosu
  • Sert peynirler
  • Kırmızı şarap
  • Jambon ve domuz pastırması
  • Bira
  • Balık
  • Domates püresi
  • Pizza
Teşhisi henüz konulmamış olan gluten duyarlılığı da burun kaşıntısına neden olabilir.

Kuruluk ve Diğer Faktörler

Düşük nemden veya vücudun susuz kalmasından kaynaklanan burun kuruluğu, rahatsız edici burun kaşıntısına neden olabilir. Sedef hastalığı, egzama ve kurdeşen gibi durumlar da kronik burun kaşıntısına yol açabilir. Dumana, ağır kokulara ve kimyasallara maruz kalmak burun kaşıntısına neden olabilir. Havada ani sıcaklık veya nem değişiklikleri de solunum yollarını etkileyerek burunda istenmeyen etkiler yaratabilir.

Hamilelik veya ergenlik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler burunda kaşıntı şeklinde semptomlara sebep olabilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkileri de burun kaşıntısını içerebilir. Bu yüzden böyle bir rahatsızlık yaşıyorsanız, ilacı kullanmadan önce etkilerini dikkatlice okumanız önemlidir.

Burun Kaşıntısından Kurtulma Yolları

Burun kaşıntısından kurtulmak için birkaç yol bulunmaktadır ve birçoğuna kolaylıkla erişilebilir. Bu iyileştirme yolları, burun kaşıntısının nedenine göre farklı ilaçlar, burun spreyi veya çevresel değişiklikler içerir. Bir bağışıklık sistemi reaksiyonu olarak vücutta salgılanan histamin, alerjenlere maruz kalındığında burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığına neden olur. Bu durumda antihistamin içeren, ağız veya burun spreyleri eczanelerden temin edilebilir. Her ne kadar antihistaminler bir süre rahatlık sağlasa da etkisi çoğu zaman geçici olur. Burun kaşıntısının asıl nedeni tespit edilmediği sürece, burun kaşıntısının tekrar meydana gelmesi muhtemeldir.

Doğal ve Kolay Çözümler

Bir başka kolay ve doğal çözüm, eczanelerde bulunan ve genellikle deniz tuzu içeren rahatlatıcı özellikteki burun spreylerini kullanmaktır. İçerdikleri su ve deniz tuzu solüsyonları burun yollarında bulunan kuruluğa karşı basit ve etkili bir çözümdür. Bu spreyler burun yollarını temizleyip nemlendirerek kaşıntıyı giderir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Füreyya

19 Temmuz 2024 Cuma

Burun kaşıntısından muzdaribim ve bu durum beni gerçekten çok rahatsız ediyor. Eş zamanlı olarak burun tıkanıklığı, hapşırma ve göz yaşarması gibi belirtiler de yaşıyorum. Bu belirtiler ev tozu akarına alerjim olduğu anlamına mı geliyor? Alerjik rinit olabilir miyim? Ve eğer öyleyse, bu durumdan kurtulmak için hangi adımları atmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Füreyya, anlattığın belirtiler ev tozu akarına veya başka bir alerjene karşı alerjin olduğunu gösterebilir. Alerjik rinit de bu belirtileri açıklayabilir. Kesin bir tanı koymak için bir alerji uzmanına başvurman en doğru adım olur. Uzman, yapacağı testlerle hangi alerjenlere karşı hassasiyetin olduğunu belirleyebilir. Evde alabileceğin bazı önlemler ise şunlar olabilir:

1. Evde toz akarlarını azaltmak için: Sık sık temizlik yap, özellikle yatak odasında toz tutan eşyaları en aza indir.
2. Havadar bir ortam sağla: Odaları düzenli olarak havalandır.
3. HEPA filtreli elektrik süpürgeleri kullan: Bu, toz akarlarını daha etkili şekilde toplamaya yardımcı olur.
4. Alerji dostu yatak ve yastık kılıfları kullan: Bu, toz akarlarının yatak ve yastığında birikmesini önler.
5. Eğer semptomların ciddi ise, uzmanın önereceği ilaçları kullan.

Unutma ki, kesin bir tanı ve tedavi için bir doktora danışmak en iyisidir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sinek Isırığı Kaşıntısı

Sinek Isırığı Kaşıntısı

Alerjik Boğaz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Alerjik Boğaz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Hemoroid Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Hemoroid Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bacaklarda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bacaklarda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi