Kaşıntı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Kaşıntı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kaşıntı Hapı ve Tedavi Yöntemleri

Kaşıntının tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle kortizonlu merhemler veya pomadlar olmaktadır. Tedavi genellikle olumlu sonuçlar verse de, kortizonun birçok yan etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle kortizonlu merhemlerin uzun süreli kullanımı önerilmemektedir. 3-5 günü aşan kullanımlarda aşağıdaki yan etkiler görülebilir:

Bölgesel Kortizon Kullanımına Bağlı Gelişebilecek Sorunlar

  • Ciltte incelmeler
  • Morarmalar
  • Hipopigmentasyon (Cildin beyazlaşması)
  • Akne (Sivilce oluşması)
  • Strialar (Cilt yırtıkları)
  • Telenjektazi (Kılcal damarlarda artma)
  • Sekonder enfeksiyon
  • Sistemik yan etkiler (Kana geçmesine bağlıdır)

Kaşıntılı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde bitkisel orijinli kortizonlar tercih edilebilir. Bitkisel orijinli kortizonların kullanımı daha güvenlidir ve yukarıda belirtilen yan etkiler bu tür ürünlerde görülmez. Ancak, kaşıntılı durumlarda asıl problemin çözümüne odaklanmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Özellikle anüs ve genital bölge kaşıntılarında tedavi daha uzun süre devam edebileceğinden, kortizon içeren kremlere temkinli yaklaşılmalı ve kortizon içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Antihistaminik denilen alerji önleyici merhem ya da jeller, genellikle böcek sokması veya toz alerjisinde kullanılır ve kaşıntı olan durumlarda genelde yetersiz kalmaktadır.

Alerji ve Kaşıntı Hapları

Bazı bireyler zararlı olmasa bile bazı maddelere karşı aşırı duyarlı olabilir. Bu durumda vücut reaksiyon göstererek alerji hastalığı ortaya çıkabilir. Alerjen maddeler bağışıklık sistemine ulaştığında, madde zararlı olmasa bile immün sistemi maddeyi zararlı algılar ve bu duruma karşı koruyucu amaçlı antikor geliştirmeye başlar. Bu nedenle alerji ortaya çıkar. Alerjiye aşırı yatkın bireylere atopik bireyler denir. Bağışıklık sistemi alerjik madde ile bir defa karşılaştığında hassasiyet gösterir ve o madde hafızaya kazınır. İlerleyen dönemlerde yine aynı madde ile karşılaşıldığında bağışıklık sistemi bu defa aşırı reaksiyon gösterir. Toplumda yaklaşık %30 oranında birey alerjiye maruz kalmaktadır. Alerji daha çok kalıtsal yatkınlık ile ilgili bir rahatsızlıktır; ancak çevresel faktörler de alerji üzerinde etkilidir. Alerji tedavisinde ilk basamak, bireyin alerjen maddeden uzak durmasıdır. Alerji genelde temas yolu ile ortaya çıktığı için kişinin alerjen bulunduğu maddeden kaçınması gerekir.

Kaşıntı Hapı Çeşitleri

Antihistaminikler: Bu tür alerji kaşıntı hapları, alerjik reaksiyonlarda belirtileri hafifletmek veya baskılamak için kullanılır. Burun tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırma, yanma ve burun akıntısı gibi belirtilere karşı bireyin yaşam kalitesini iyileştirir. Antihistaminikler özellikle kaşıntı, hapşırma ve akıntı için faydalıdır.

Kortizon: Kortizon tipi haplar, antihistaminiklerle birlikte kullanıldığında daha etkili olabilir. Tablet veya iğne formunda bulunmaktadır.

Dekonjestanlar: Bu kaşıntı hapı grubu, burun içinde meydana gelen şişliğe karşı etkilidir. Sprey ve hap versiyonu bulunmaktadır.

Kaşıntının tedavisinde kullanılan ilaçlar ve yöntemler, kaşıntının nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, uygun tedavi yöntemi için bir dermatolog veya alerji uzmanına danışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Egzama Kaşıntısı

Egzama Kaşıntısı

Haber Bülteni

Güncel

Makat Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Makat Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Güncel

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Alerji Kaşıntısına Ne İyi Gelir?