Kaşıntı Nasıl Geçer Kaşıntı Nedenleri?
21 Temmuz 2024

Kaşıntı Nasıl Geçer Kaşıntı Nedenleri?

Kaşıntı Nasıl Geçer?

Kaşıntı, günümüzde pek çok insanın çeşitli dönemlerinde yaşadığı yaygın bir sağlık sorunudur. Basit bir sorun gibi görünse de aslında kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir, uykusuzluğa neden olabilir, depresyona yol açabilir ve hatta kişinin psikolojik sorunları varsa intihara kadar götürebilen ciddi bir durum olabilir. Deride meydana gelen tahriş ve izlerden dolayı sosyal hayatı da etkileyen bir rahatsızlıktır. Kaşıntı probleminin pek çok nedeni vardır. Bazen ciddi hastalıkların ilk belirtileri olabildiği gibi, bazen de hastalığın belirtilerine eşlik edebilir. Aslında kaşıntı, vücudumuzun verdiği bir çeşit uyarı sinyali ya da derimizin bizi doktora gitmeye yönlendiren bir tepkisidir. Bu nedenle kaşıntı hafife alınmamalı ve nedeni mutlaka araştırılmalıdır.

Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntıya neden olan pek çok basit ve ciddi hastalık saymak mümkündür. Bunlar;
  • Egzama
  • Uyuz
  • Bitlenme
  • İlaçlardan kaynaklanan kaşıntılar
  • Çeşitli mantar hastalıklarının yol açtığı kaşıntılar
  • Bağırsak parazitleri
  • İç organlarda meydana gelen kanser türleri (safra kesesi kanseri, karaciğer kanseri, bağırsak kanseri gibi)
  • Safra kesesinde oluşan taşlar
  • Sarılık
  • Lösemi ya da lenfoma gibi çeşitli kan hastalıkları
  • AIDS
  • Böbrek yetmezliği
  • Safra tıkanıklıkları
  • Diyabet
  • Cilt kuruluğu (özellikle yaşlı insanlarda)
Cilt kuruluğu özellikle yaşlı insanlarda, yaşın ilerlemesi sonucu derinin esnekliğini kaybetmesi, su tutabilme özelliğinin azalması ve deri fonksiyonlarının bozulmasından dolayı oluşur. Genç ya da orta yaşlı bireylerde görünen cilt kuruluğu ise ya çok sıcak su ile sık banyo yapmalarından ya da banyo esnasında kullandıkları sabunların sert alkali sabunlar olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda banyoda sık lif ya da kese yapılması da cilt kuruluğuna neden olan sebeplerden biridir.

Kaşıntı Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Kaşıntıda uygulanacak tedavi yolundan önce kaşıntının nedenleri araştırılmalı ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Kaşıntı nedenleri araştırılırken hastanın yaşı, yakın zamanda kullandığı ve hala kullanmakta olduğu ilaçlar, mevcut hastalıkları, banyo alışkanlıkları ve hastanın psikolojik durumu dikkate alınmalıdır. Eğer hastadaki kaşıntının nedeni deri hastalıkları ise uygun ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir. Kaşıntı tedavisinde deri hastalıklarında kullanılabilecek pek çok mentollü kremler, pudralar, vazelin ve pomatlar bulunmaktadır. Ancak tüm bunlar kısa süreli tedaviler için uygundur. Uzun süreli tedavilerde bu tür ürünleri kullanmak cilt tahrişine neden olacağından kullanılması doğru olmaz. Tedavi süreci uzun olan kaşıntı problemlerinde hastanın aynı zamanda bir psikolog tarafından izlenmesi de gerekli görülebilir. Tedavi sürecinde hastanın alkol alımından, baharatlı ve sıcak yiyecek, içeceklerden uzak durması da gerekmektedir. Çünkü bu tür yiyecek ve içecekler deride damarların genişlemesine neden olacağı için kaşıntıyı daha çok arttırabilir.

Kaşıntının nedeni ne olursa olsun evde uygulayabileceğiniz birkaç küçük değişiklikle kaşıntınızı hafifletmek de mümkündür. Çok sıcak ortamlardan kaçınmak, çok sıkı (terletecek şekilde) giyinmemek, pamuklu ve hafif giysiler kullanmak kaşıntıyı hafifletmede yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Demiralp

21 Temmuz 2024 Pazar

Kaşıntının nedenleri bu kadar çeşitliyken, hangisi benim durumuma uyar bilemiyorum. Özellikle gördüğümde beni korkutan bağırsak parazitleri ve kanser türleri gibi ciddi hastalıklar var. Cilt kuruluğu ya da egzama gibi daha çok görülen durumlar mı, yoksa daha ciddi bir şey mi diye nasıl anlayabilirim? Her ihtimali göz önünde bulundurup doktora gitmek en iyisi mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Demiralp, kaşıntının birçok farklı nedeni olabilir ve bunlar arasında cilt kuruluğu, egzama gibi yaygın durumlar olduğu gibi, bağırsak parazitleri ve kanser türleri gibi daha ciddi hastalıklar da bulunabilir. Hangi durumun sizin için geçerli olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Bu nedenle, kaşıntınız uzun süre devam ediyorsa veya şiddetliyse, en iyisi bir doktora danışmaktır. Doktorunuz, belirtilerinizi değerlendirerek gerekli testleri yapabilir ve doğru tanıyı koyabilir. Böylece, endişelerinizi giderebilir ve uygun tedaviye başlayabilirsiniz. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve profesyonel yardımı geciktirmeyin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Saçta Kepek ve Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Saçta Kepek ve Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Ciltte Kaşıntı Nasıl Geçer?

Ciltte Kaşıntı Nasıl Geçer?

Eklemlerde Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Eklemlerde Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Dış Popoda Kaşıntı Sebepleri

Dış Popoda Kaşıntı Sebepleri

Kulak Dışı Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Dışı Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi