Ciltte Kaşıntı ve Kabarma Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Ciltte Kaşıntı ve Kabarma Belirtileri ve Tedavisi

Ciltte Kaşıntı ve Kabarma

Ciltte kaşıntı ve kabarma, cilt hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkabileceği gibi başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Birçok kişinin ortak problemi olan bu durum, cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkan kaşıntı nedeniyle kaşınan yerin kızararak kabarması ile kendini gösterir. Ciltte kaşıntı ve kabarma, fiziksel bir problemden kaynaklanabileceği gibi psikolojik bir durum olarak da ortaya çıkabilir. Genellikle mevsim değişikliklerinde kendini gösteren bu durum, cilt rahatsızlıklarının en sık görülenlerinin başında yer alır.

Ciltte Kaşıntı ve Kabarma Nedenleri

Alerjik Durumlar

Kullanılan deterjan, şampuan, parfüm gibi maddelerin cilde temas etmesi, ciltte kaşıntı ve kabarmanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazen giyilen kıyafetler ya da kişinin tükettiği gıdalar da alerjiye neden olabilir. Alerjiden kaynaklanan ciltteki kaşıntı ve kızarıklık genellikle kısa sürer. Ancak uzun sürdüğü takdirde doktora başvurulmalıdır. İlkbahar mevsiminde görülen polen ve tozlar nedeniyle de ciltte kaşıntı ve kabarma görülebilir.

Dermatolojik Hastalıklar

Mantar enfeksiyonu, sedef hastalığı, ürtiker, isilik, suçiçeği, dermatitis herpetiformis, böcek sokması, bitlenme, uyuz gibi dermatolojik hastalıklar bu problemin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı zamanda çocukluk döneminde ortaya çıkan atopik dermatit rahatsızlığı da ciltte kaşıntı ve kabarmaya yol açabilir.

Psikolojik Nedenler

Aşırı sıkıntı, stres, gerginlik gibi duyguların aşırı yoğun hissedilmesi, ciltte kaşıntı ve kabarma nedenleri arasında sayılabilir.

İlaç Kullanımı

Özellikle ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların yan etkisi olarak ciltte kaşıntı ve kabarıklık durumuna rastlanmaktadır.

Cilt Kuruluğu

Cildin kuru ve nemsiz olması, kaşıntı ve kabarıklığı tetikleyici bir etkendir. Özellikle de klima ve kalorifer bulunan ortamlarda yaşayan kişilerin cildi, nemin az olması nedeniyle kurur.

İç Hastalıklar

İç organ kanserleri, viral hepatit, diyabet, safra kesesi taşı, safra yolu tıkanıklığı, böbrek yetmezliği, sistemik hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, tiroit hastalıkları gibi hastalıklarda ciltte kaşıntı ve kabarmalar görülebilir.

Hamilelik

Gebelik döneminde görünen hormon değişiklikleri, vücudun savunma sistemini etkiler ve bu durum cildin bazı bölgelerinde kaşıntı ve kabarmaya neden olabilir.

Ciltte Kaşıntı ve Kabarma Tedavisi

Ciltte meydana gelen kaşıntı ve kabarma bir haftadan uzun süre geçmiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ciltte kaşıntı ve kabarma ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabileceği için iyi analiz yapılması gerekir. Ciltte kaşıntı ve kabarma çoğunlukla doktor tarafından reçete edilecek kortikosteroid kremler ve oral antihistaminler ile tedavi edilir. Bununla beraber fototerapi adı verilen ışık tedavisi ile vücuda verilecek belirli ışık dalgaları ile yapılan ve birkaç seans süren tedavi yöntemiyle de bu rahatsızlık tedavi edilmektedir.

Ciltte Kaşıntı ve Kabarmayı Engellemek İçin

Aynı zamanda kaşıntı hissi olan bölgeye dokunulmamalıdır. Çünkü bu durum kaşıntı ve kabarmanın daha da çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle kaşıntı ve kabarma durumunda oldukça dikkatli davranılmalıdır. Bunlarla beraber kişinin alacağı birtakım önlemler ve beslenmesinde yapacağı ufak değişiklikler sayesinde ciltte kaşıntı ve kabarmaların önüne geçilebilir. Ciltte kaşıntı ve kabarma bir cilt hastalığı olması nedeniyle doktora danışmadan herhangi bir ilaç ya da krem kullanılmaması gerekir. Soğuk su veya buz ile kompres uygulamak kabarıklığı ve kaşıntıyı azaltır.

Ekstra Bilgiler

Kaşıntı ve kabarma durumunda aşağıdaki önlemler de alınabilir:

  • Hipoalerjenik ürünler kullanmak.
  • Yeterli su tüketimi ile cildin nem dengesini korumak.
  • Stres yönetimi teknikleri uygulamak.
  • Kıyafet seçiminde pamuklu ve nefes alabilen kumaşları tercih etmek.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni