Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Kaşıntı: Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı, tıp dilinde 'pruritus' olarak adlandırılan bir durumdur ve vücudun her yerinde meydana gelebilir. Kaşıntı, insan hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı hastalar, geceden sabaha kadar süren kaşıntı yüzünden uykusuz kalıp iş hayatında ve günlük yaşamlarında çeşitli sıkıntılar yaşar. Bu durum, gerginlik, sinir, stres ve hatta depresyona yol açabilir. Kaşıntının olduğu bölgelerde kaşınma gerçekleşmediği takdirde bile kızarıklık ve kabarcıklar görülebilir.

Kaşıntı, bir dermatolog veya enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak tetkikler sonucunda tedavi edilmelidir. Kaşıntının tedavisi için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmek önemlidir. Basit kaşıntı durumlarında, kaşınan bölgeyi soğuk su ile yıkamak, cildi nemlendirmek, kaşındırıcı kıyafetler giymemek ve yoğun kimyasal içeriği olan krem veya makyaj ürünlerinden kaçınmak kaşıntıyı önleyebilir. Antihistaminik veya steroidli kremler de hafif kaşıntılara iyi gelebilir.

Kaşıntı Neden Olur?

Alerji

Kaşıntının yaygın sebeplerinden biri alerjilerdir. Vücut, temas ettiği herhangi bir yiyecek veya maddeye karşı tepki gösterebilir. Bu tür tepkiler alerji olarak adlandırılır. Ucuz takılar, bazı bitkiler, boyalar, sabun ve kimyasal kozmetik ürünleri alerjiye neden olabilir ve kaşıntıya yol açabilir. Saman nezlesi, egzama veya astım gibi alerjik rahatsızlıkları olan kişilerde kaşıntı daha sık görülür.

Kuru Cilt

Cildinizde kızarıklık veya kabarıklık olmadan kaşıntı varsa, bu kuru cilt belirtisi olabilir. Uzun süre klima altında kalmak, havuzlarda klorlu suya maruz kalmak ve sık sık banyo yapmak kuru cilde neden olabilir. Bu tür durumlarda, cilde uygun nemlendirici kullanmak kaşıntıyı hafifletebilir.

Cilt Hastalıkları ve Enfeksiyonlar

Uyuz, egzama, kepek, mantar, sedef hastalığı, bit ve su çiçeği gibi birçok deri hastalığının belirtileri arasında kaşıntı yer alır. Cilt hastalıkları nedeniyle oluşan kaşıntılar belli bölgelerde tetiklenir ve kaşınan bölgede kırmızı lekeler, deride kızarıklık, tahriş, pullanma ve kabarıklık görülebilir. Bu tür belirtiler gösteriyorsanız, bir uzmana başvurmalı ve gerekli tetkikler yapılarak tedaviye başlanmalıdır.

Kaşıntının Diğer Nedenleri

  • Böcek ısırıkları ve sokmaları
  • Karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları
  • İlaç yan etkileri
  • Psikolojik faktörler

Sonuç

Kaşıntı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Kaşıntının altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak önemlidir. Herhangi bir kaşıntı durumu uzun süre devam ederse, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Geçmeyen Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Kaşıntı ve Eşlik Eden Belirtiler

Boyunda Kaşıntı ve Eşlik Eden Belirtiler

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Boğazda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Eklemlerde Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Eklemlerde Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Rahim İçi Kaşıntı Neden Oluşur?

Rahim İçi Kaşıntı Neden Oluşur?

Güncel

Göz Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çocuklarda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi