Kulak Dışı Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Kulak Dışı Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Dışı Kaşıntısı

Kulak yapısı itibariyle kendini dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koruyabilmek için serümen adı verilen ve halk arasında kulak kiri olarak bilinen bir madde üretmektedir. Bu yapı, pamuklu kulak çöpü ile aşırı derecede ve sık sık temizlendiğinde kulak yolunda kuruluğa neden olabilir. Kulak içine dışarıdan sokulan çeşitli cisimler temizlik açısından faydalı gibi görünse de kulak dışında kaşıntıya yol açabilir. Kulak dışı kaşıntısının diğer bir yaygın nedeni ise alerjik yapıda olan ve oldukça hassas bünyelerdir. Daha önce mantar veya egzama gibi hastalıklar geçirmiş ya da bu hastalıkları aktif bir şekilde yaşayan kişilerde, çeşitli maddelere veya besinlere karşı alerjisi olan bireylerde kulak dışı kaşıntısı daha yaygın olabilir.

Kulak Dışı Kaşıntısı Sebepleri

Yaralanmalar, Böcek Sokmaları ve Deri Alerjileri

Kulak kaşıntısının diğer sebeplerinden bazıları deri alerjileri, böcek sokmaları ve kulak yaralanmalarıdır. Oluşan yaralar iyileşme aşamasında genellikle kaşıntıya sebep olabilir. Yaygın bir çocuk rahatsızlığı olan su çiçeği, kırmızı kabarcıklar ile kulak dışında oldukça şiddetli kaşıntıya neden olur. Saçkıran, uyuz, egzama, deri alerjileri ve uyuz gibi rahatsızlıklar da kaşıntının diğer kaynaklarıdır.

Enfeksiyonlar

Kaşıntı, bir kulak enfeksiyonunun belirtisi de olabilir. Dış kulak yolu iltihabı bu enfeksiyonların en bilindik türlerinden biridir. Genelde yüzücü kişilerde, yüzmeye başlamadan önce veya suya maruz kaldıktan sonra kulak içinde kalan nem yüzünden oluşur. Bu nedenle yüzücü kulağı olarak da adlandırılmaktadır.

Besin Alerjisi

Aniden ve oldukça yoğun bir şekilde ortaya çıkan kulak dışı kaşıntısı durumlarında mutlaka doktora gitmek gerekmektedir. Ciddi bir besin alerjisi ile meydana gelen kulak dışı kaşıntıları, oldukça yoğun bir kaşıntı hissi uyandırır. Bu tip bir kaşıntı, nefes almayı zorlaştıran, kusmaya, çıbana, bayılmaya ve şişliğe sebep olan ciddi bir anafilaktik reaksiyonun habercisi olabilir ve acilen tıbbi müdahale gerektirir.

Alerjik Sebepler

  • Böcek sokması veya böcek ısırması
  • Belirli bazı besinler
  • Meşe ağacı veya zehirli sarmaşık
  • Deterjanlar, boyalar veya kozmetikler
  • Kuyumculuk alanında kullanılan metal malzemeler
  • Lateks, elastik veya kauçuk malzeme içeren endüstriyel kimyasallar

Kulak Dışı Kaşıntısı Tedavisi

İlaçlar

Yüzücü kulağı durumlarında kulak içinde biriken nem nedeniyle mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Bu durumlara meyilli kişiler için kulak içi daima kuru tutulmalı ve antifungal (mantar engelleyici) ilaçlar kullanılmalıdır.

Kulak Dışı Kaşıntısını Önleyebilmek İçin Alınacak Önlemler

Kulak dışı kaşıntısına meyilli olan kişiler, semptomların gelişimini önlemek için bazı belirli tedbirler almalıdır. Banyo yapmadan önce kulak girişlerini tıkamak için kullanılacak bir miktar pamuk, kulak içine sabun ve fazla su kaçmasını önleyebilir. Yüzücü kişiler, saç bandı veya şapka kullanarak kulak içlerini kuru tutabilir ve bakteri ile mantara karşı olan hassasiyeti azaltabilir.

Zeytinyağı ile Hindistan cevizi yağı da en etkili geleneksel yöntemlerdendir ve bazı durumlarda kulak damlalarının yerini bile doldurabilir. Ayrıca sarımsak yağı da mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İzahat

12 Nisan 2024 Cuma

Bir ay önce kulağımı kulak çöpüyle kaşırken hemen akabinde sese karşı hassasiyet oldu ve o azalıyor uğultu oluyor ama kulakta aşırı kaşıntı var damla kullandım kaşıntı azaldı azaluna o sorunlarda azaldı drler kulağında bişeyyok ya nörolaji dr git yada oiskari dr git dedi bende piskatri giittim dr anlatım dr kulakta hassasiyet sese karı uğultu bizlik bir durum değil dediler lütfen bilen birileri bana yardımcı olsun yönlendirsin bürsürü kbb gitim alerjikmi kronik halemi gelmiş egzamamı sinirlerin hasar göröüş demişti bir dr sol kulak

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İzahat,

Yaşadığın durumu anladım ve gerçekten rahatsız edici olabileceğini tahmin ediyorum. Kulak hassasiyeti ve uğultu gibi belirtiler, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. KBB doktorlarının detaylı incelemesi ve testleri sonucunda bir problem tespit edilememesi, bazı durumlarda altta yatan nörolojik veya psikolojik faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret edebilir.

Bu durumda, şu adımları izleyebilirsin:
1. Nöroloji Uzmanı: Kulakla ilgili sinirsel bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için nöroloji uzmanına gitmek faydalı olabilir.
2. Alerji Testleri: Eğer alerjik bir reaksiyondan şüpheleniliyorsa, bir alerji uzmanına başvurup testler yaptırmak yerinde olur.
3. Psikiyatri: Psikiyatrik sorunlar bazen fizyolojik belirtilere neden olabilir. Bu nedenle, psikiyatri uzmanıyla görüşmeye devam etmek de doğru bir adım olabilir.

Ayrıca, kulak kaşıntısı ve hassasiyetin nedenini tam olarak belirleyebilmek için farklı uzmanlıklardan görüş almak ve tüm sonuçları değerlendirmek en iyisi olacaktır. Bu süreçte sabırlı olmanı tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Gülrana

Kulaga kulak çöpü sokmaniza gerek yok, kulak kendi kendine temizlenebilme özelliğine sahip. Siz sadece dış bolgeyi silip yıkılabilirsiniz, kulak cubuguyla kulağınıza zarar vermiş olabilirsiniz. Psikolojik olduğunu sanmıyorum, daha kapsamlı araştırma için farklı bir kbb doktoruna daha görünün.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni